Dr. Florina Pop, medic psiho-oncolog
Reziliența emoțională sau imunitatea psihică – cum să gândim sănătos pentru o viață bună?
De multe ori, alegem comportamente sănătoase pentru starea de bine din punct de vedere fizic, de la activitatea fizică, la alimentație, ceea ce este de folos, însă omitem sau nu ne este suficient de clar, ce anume ar folosi pentru imunitatea noastră psihică. Sistemul imunitar psihologic reprezintă un sistem unificat de modele cognitive, motivaționale, comportamentale care ajută persoana să se recupereze după o perioadă stresantă, să facă față problemelor și să se dezvolte emoțional într-o manieră sănătoasă (1).
Sistemul imunitar psihologic folosește ”anticorpi psihici” care cuprind resursele persoanei pentru rezistență și adaptarea și pentru a se proteja împotriva daunelor psihologice ca urmare a stresului și/sau a traumei. Funcția corectă a acestui sistem este asociată cu bunăstarea și satisfacția, iar speranța de viață se corelează și cu imunitatea psihologică (2, 3). Au fost propuse trei componente: subsistemul de abordare, subsistemul de monitorizare –creare-execuție și subsistemul de autoreglare.
Imunitatea psihologică poate fi construită prin exersarea abilităților sau a ”anticorpilor” pentru a gestiona mediul, pentru a menține echilibrul emoțional, precum și pentru a susține funcționarea celor două subsisteme. Unii pași importanți includ menținerea optimismului în toate circumstanțele, căutarea sensului și a dezvoltării personale în fiecare situație, căutarea modalităților de a gestiona fiecare problemă prin pași expliciți, predictibili.
Cu scopul de a ghida dezvoltarea sistemului imunitar voi face referire printr-un ghidaj practic la trei abilități cheie, fără a susține că înlocuiesc un demers terapeutic, ci a menționa faptul că și-au dovedit utilitatea în etapa de adaptare psihologică la o situație problematică. Abilitățile la care fac referire sunt următoarele: cultivarea optimismului, crearea unor strategii pentru a face față problemelor și dezvoltarea unei atitudini blânde față de noi înșine, respectiv a avea autocompasiune.
Cultivarea optimismului reprezintă o activitate care este relaționată cu starea de bine.
Optimismul este unul dintre scuturile cele mai puternice ale minţii umane. A fi optimist înseamnă să avem aşteptări pozitive de la viitor şi să tratăm experienţele negative de viaţă prin prisma următoarelor trei convingeri: experienţele negative sunt controlabile (“pot acţiona în faţa lor”); experienţele negative sunt mărginite (“nu îmi înglobează întreaga viaţă”); experienţele negative sunt trecătoare (“nu mă vor afecta permanent”). Optimismul ne face să fim mai rezistenţi în faţa stresului, să tolerăm mai bine necazurile vieţii, să ne recuperăm mai bine după o boală, atât psihologic, cât şi somatic. Mai mult, şi mai important, optimismul este o trăsătură care se dobândeşte prin exerciţiu.
Strategia celor mai bune Euri posibile este una dintre cele câteva modalități prin care putem practica optimismul. Pentru a o încerca, ne putem alege un loc liniștit și să ne gândim cum vrem să arate viața noastră peste cini sau zece ani. Vizualizăm pentru noi un viitor în care totul să fie așa cum ne dorim. Am muncit din greu, am încercat tot ce a depins de noi și ne-am îndeplinit scopurile. Acum scriem ceea ce ne imaginăm. Acest exercițiu de scris ne pune ”mușchii optimismului” la lucru. Ca urmare a scrisului, ni se pot întâmpla lucruri extraordinare. Autorul multor cărți, Wiliam Faulkner a spus ”nu am știut ce părere am despre ceva până nu am citit sau scris despre acel lucru”.
O alternativă la jurnalul celor mai bune euri este că prin dezvoltarea unei gândiri pline de speranță, putem identifica scopurile pe termen lung și să le împărțim în scopuri secundare. O tehnică utilă ar fi să ne reamintim momente din trecut în care am avut succes în anumite domenii, să vedem care sunt punctele tari și resursele de care dispunem astfel încât să ne simțim mai motivați.
Identificarea gândurilor ce reprezintă bariere.
O altă strategie de dezvoltare a gândirii optimiste este identificarea automată a gândurilor pesimiste. Ne putem nota acele gânduri și să încercăm să le privim printr-un filtru al optimismului realist, adresându-ne întrebări precum:
- Ce altceva ar mai putea însemna această situație sau experiență?
- Poate ieși ceva bun din ea?
- Îmi oferă oportunități?
- Ce lecție pot învăța de aici astfel încât să o aplic pe viitor?
A alege o gândire optimistă înseamnă a face o alegere referitoare la modul în care vedem lumea. Nu înseamnă să negăm aspectele negative sau să evităm informațiile nefavorabile. Nu înseamnă nici să controlăm lucrurile care nu pot fi controlate. Ajută să fim atenți la riscuri și amenințări, dar și să fim mai conștienți de rezultatele pozitive care apar ca urmare a eforturilor pe care le depunem într-o anumite situație.
Crearea unor strategii pentru a face față problemelor.
Nici o viață –dacă trăim suficient de mult – nu este lipsită de stres, de greutăți sau de crize. Posibilitățile sunt fără sfârșit –moartea unei persoane apropiate, o boală gravă, un accident, un abuz, sărăcie, stigmatizare, divorț sau pierdea locului de muncă. Pot fi multe modalități care ne-au ajutat deja să ne adaptăm emoțional și practic la situațiile dificile.
Una dintre strategiile propuse este să facem față problemelor prin intermediul disputelor. Aceasta derivă din terapia cognitivă și implică punerea sub semnul întrebării a propriilor noastre gânduri pesimiste. Un exercițiu relevant este cel prin care urmăm în scris cele cinci elemente ale tehnicii de disputare ABCDE: A pentru adversități, B pentru convingeri, C pentru consecințe, D pentru disputare și E pentru energie. Iată care sunt aceste etape, în ordine:
- Începem prin a scrie evenimentele neplăcute sau problemele cu care ne confruntăm
- Identificăm convingerile negative care rezultă din această problemă
- Înregistrăm consecințele problemei, modul în care ne simțim și în care acționăm ca urmare a acestor fapte
- Punem sub semnul întrebării convingerile negative, gândindu-ne la eventuale motive pozitive ale problemei
- Luăm în considerare cele mai optimiste explicații pentru problema noastră, care ne pot energiza, astfel încât să devenim mai puțin anxioși și mai centrați pe rezolvarea problemei.
Cea mai dificilă parte este disputarea. Pentru a pune sub semnul întrebării propriile gânduri negative, ajută să ne asumăm rolul de detectiv, care caută dovezi ce pot confirma că premisele de la care am pornit sunt greșite. În acest proces, următoarele întrebări ne pot fi de folos dacă răspundem, preferabil în scris:
Ce alte explicații alternative există pentru aceasta situație?
Chiar dacă este adevărată convingerea mea, care sunt implicațiile?Alfel spus, care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Ce probabilitate există să se întâmple? Ce ar ajuta să fac în acel sens? Care ar putea fi rezolvarea până la urmă? Care este cel mai bun lucru care se poate întâmpla? Ce cred eu sincer că este cel mai probabil să se întâmple? Această convingere îmi este utilă? În final, ce trebuie să fac pentru a rezolva această problemă?
Se întâmplă adeseori atunci când ne simțim stânjeniți, inferiori, rușinați sau vinovați să avem un discurs intern raportat la sine care să fie încărcat de autocritică. Din păcate un astfel de discurs vine cu multe costuri, de la lipsa de motivație, lipsa încrederii în propriile resurse și abilități, la anxietate, rușine, vinovăție și multe alte trăiri care blochează concentrarea optimă pe rezolvarea problemelor. O alternativă realistă la autocritică, o alternativă care promovează sănătatea mentală, grija față de sine și progresul personal este autocompasiunea. Autocompasiunea reprezintă o altă strategie ci ajutorul căreia ne putem dezvolta reziliența în momente dificile. Acest concept vine din al treilea val al psihoterapiilor validate științific care prinde tot mai mult sens în practica clinică (5,6, 7). Pentru a înțelege ce este autocompasiunea, este important să înțelegem ce este compasiunea orientată către ceilalți, întrucât suntem mai înclinați să manifestăm compasiune în relație cu ceilalți decât în relație cu propria persoană. Dacă ne imaginăm că, cea mai cea mai dragă persoană din viața noastră se confruntă cu un eșec în plan personal sau profesional și trăiește emoții negative. Cum ne raportăm la ea? Criticând-o? De cele mai multe ori, nu. Ba din contră, interacționăm cu ea manifestând compasiune, astfel: suntem conștienți că resimte emoții negative, înțelegem ce simte, rezonăm cu trăirile pe care le are, manifestăm grijă pentru persoana aflată în suferință, îi oferim suport și împărtășim ideea că problemele fac parte din experiența umană. Această atitudine o ajută pe persoana dragă să proceseze mai ușor cele întâmplate pentru ca ulterior să se mobilizeze înspre identificarea soluțiilor. De asemenea, manifestarea compasiunii este un proces care apropie oamenii, contribuind la menținerea unor relații trainice.
Aceași blândețe și înțelegere ajută să o manifestăm și față de noi înșine. Putem învăța să manifestăm compasiune și față de noi înșine, apelând la câteva strategii:
- Înlocuind autoblamarea cu grija față de propria persoană, amintindu-ne că suferința, durerea, imperfecțiunea și eșecul sunt parte din viața fiecăruia dintre noi. În acest fel vom evita sentimentul de inadecvare și vom construi o relație caldă cu propriul sine.
- Tratându-ne ca pe o ființă umană supusă greșelii și nu ca pe un caz izolat care atrage toate relele asupra sa. Atunci când ni se întâmplă ceva neplăcut tindem să gândim că doar nouă ni se întâmplă aceste nedreptăți. Totuși, dacă alegem să fim mai realiști și să privim mai departe de propria condiție, vom observa că lucrurile neplăcute sunt universale, apar în viața majorității oamenilor și, de cele mai multe ori sunt gestionabile. Autocompasiunea înseamnă a înțelege că suferința, pierderea și eșecul sunt parte a experienței umane și nu apar izolat, doar în viața unei singur om.
- Acceptând că este în regulă să trăim și emoții negative. În fața unor situații neplăcute, avem tendința să inhibăm ceea ce simțim, lăsându-te ghidați de ideea ”nu ar trebui să simt asta!” Însă a ne accepta emoțiile, chiar și pe cele negative, a le simți și a le înțelege, reprezintă un pas important înspre cunoașterea de sine. Atunci când negăm sau inhibăm o emoție negativă nu înseamnă că ne simțim bine. Din contră, acumulăm frustare pentru că nu reușim să vedem clar ceea ce se întâmplă cu noi. Când decidem să explorăm emoțiile negative, învățăm despre ele și despre sursa lor. Le vom integra ușor în viața noastră și vom constata treptat că scad în intensitate și că nu au aspra noastră acel impact devastator pe care ni-l imaginăm.
Un discurs intern încărcat de autocompasiune/ o reală pastilă psihologică poate fi formulat (ă) astfel: ”trec printr-o situație dificilă. Îmi este greu. Este normal să fiu tristă și neliniștită. Este normal să nu gestionez provocările de zi cu zi la potențialul meu maxim acum, dar voi face tot ceea ce depinde de mine mai apoi să îmi revin și să funcționez din nou așa cum îmi doresc. Am răbdare cu mine și acum pur și simplu îmi dau voie să simt și să înțeleg ce se întâmplă. Tot ce simt acum este delimitat în timp, nu este ceva ce va dura o veșnicie. Este o situație prin care au trecut și alții. Văd că în jurul meu aceste situații fac parte din viață și din condiția umană. Această situație spune despre mine că pur și simplu sunt om”.
Autocompasiunea înseamnă să ne tratăm cu blândețe, să ne dăm voie să simțim și să înțelegem ceea ce se întâmplă cu noi pentru ca pe urmă să găsim soluții și să ne dezvoltăm. Înseamnă să fim mai aproape de sinele nostru, de nevoile noastre și să fim capabili să luăm decizii potrivite pentru noi înșine. Autocompasiunea înseamnă căldură, grijă și înțelegere, urmate de cele mai multe ori de mobilizare înspre atingerea propriilor obiective.
- Cum depasim axietatea, teama de analize si investigatii? Chiar teama de vaccinare?
Teama de analize și investigații este firesc să apară chiar și atunci când acestea reprezintă doar o evaluare medicală de rutină. Cu atât mai mult, dacă ne raportăm la analize mai complexe, uneori invazive. Teama de vaccinare poate fi întreținută și pentru că auzim multe informații contradictorii.
Se spune că întrebarea este sfințenia gândului (C. Noica), tocmai din acest motiv merită să încercăm să răspundem la câteva întrebări, precum:
Care sunt avantajele acestor investigații? Cu ce mă ajută?
Care sunt avantajele vaccinării? Care sunt argumentele contra?
Cunosc pe cineva care să se fi vaccinat și să fie mulțumită cu această decizie? Care sunt argumentele pe care le-a avut atunci când a luat decizia de a se vaccina sau de a face investigațiile necesare?
O altă tehnică la care puteți apela este cea de a vă structura un monolog interior sănătos sau o voce a calmului care să combată o voce a fricii.
Mai jos aveți un exemplu de la care puteți începe:
Vocea fricii |
Vocea calmului |
Sigur voi afla un diagnostic grav ce îmi va lua tot ce am. |
În acest moment la ce mă ajută să mă gândesc cel mai mult? Dacă voi afla o veste pe care nu mi-o doresc ce voi face? Cunosc pe cineva care a trecut printr-o problemă similară cu mult timp în urmă și a reușit să integreze o boală gravă în viața ei? Indiferent de diagnostic, boala nu poate lua identitatea mea, familia și întreaga poveste de viață. *dacă vom încerca să răspundem la întrebările de mai sus atunci vom reuși să ne structurăm un monolog interior sănătos ce determină o voce a calmului |
In cazul cancerului de col uterin – exista o temere legata de stigmatizarea publica (rușinarea și blamarea femeilor), diferențele de gen (bărbații sunt indiferenți față de risc) și neîncrederea în sistemul de sănătate.
- Cum abordam teama de stigma, rusinea de a merge la medic si a discuta despre infectiile cu transmitere sexuala?
Așa este. Din păcate acest stigmat există și uneori îl resimțim si în situația unui diagnostic oncologic.
Revenind la exercițiul de mai sus al autocompasiunii. Dacă o prietenă dragă ne-ar mărturisi despre acest stigmat, aceste trăiri referitoare la rușinea de a merge la medic și a discuta despre infecțiile cu transmitere sexuală ce i-am spune? Care ar fi primul gând?Ce ar ajuta-o cel mai mult în situația daăa?
Aceași blândețe și înțelegere ajută să o manifestăm și față de noi înșine. Putem învăța să manifestăm compasiune și față de noi înșine, apelând la câteva strategii:
• Înlocuind autoblamarea cu grija față de propria persoană, amintindu-ne că suferința, durerea, imperfecțiunea și eșecul sunt parte din viața fiecăruia dintre noi. În acest fel vom evita sentimentul de inadecvare și vom construi o relație caldă cu propriul sine.
• Tratându-ne ca pe o ființă umană supusă greșelii și nu ca pe un caz izolat care atrage toate relele asupra sa. Atunci când ni se întâmplă ceva neplăcut tindem să gândim că doar nouă ni se întâmplă aceste nedreptăți. Totuși, dacă alegem să fim mai realiști și să privim mai departe de propria condiție, vom observa că lucrurile neplăcute sunt universale, apar în viața majorității oamenilor și, de cele mai multe ori sunt gestionabile. Autocompasiunea înseamnă a înțelege că suferința, pierderea și eșecul sunt parte a experienței umane și nu apar izolat, doar în viața unei singur om.
• Acceptând că este în regulă să trăim și emoții negative. În fața unor situații neplăcute, avem tendința să inhibăm ceea ce simțim, lăsându-te ghidați de ideea ”nu ar trebui să simt asta!” Însă a ne accepta emoțiile, chiar și pe cele negative, a le simți și a le înțelege, reprezintă un pas important înspre cunoașterea de sine. Atunci când negăm sau inhibăm o emoție negativă nu înseamnă că ne simțim bine. Din contră, acumulăm frustare pentru că nu reușim să vedem clar ceea ce se întâmplă cu noi. Când decidem să explorăm emoțiile negative, învățăm despre ele și despre sursa lor. Le vom integra ușor în viața noastră și vom constata treptat că scad în intensitate și că nu au aspra noastră acel impact devastator pe care ni-l imaginăm.
Un discurs intern încărcat de autocompasiune poate fi formulat astfel: ”trec printr-o situație dificilă. Îmi este greu. Este normal să fiu tristă și neliniștită. Este normal să nu funcționez la potențialul meu maxim acum, dar voi face tot ceea ce depinde de mine mai apoi să îmi revin și să funcționez din nou așa cum îmi doresc. Am răbdare cu mine și acum pur și simplu îmi dau voie să simt și să înțeleg ce se întâmplă. Tot ce simt acum este delimitat în timp, nu este ceva ce va dura o veșnicie. Este o situație prin care au trecut și alții. Văd că în jurul meu aceste situații fac parte din viață și din condiția umană. Această situație spune despre mine că pur și simplu sunt om”.
Autocompasiunea înseamnă să ne tratăm cu blândețe, să ne dăm voie să simțim și să înțelegem ceea ce se întâmplă cu noi pentru ca pe urmă să găsim soluții și să ne dezvoltăm. Înseamnă să fim mai aproape de sinele nostru, de nevoile noastre și să fim capabili să luăm decizii potrivite pentru noi înșine. Autocompasiunea înseamnă căldură, grijă și înțelegere, urmate de cele mai multe ori de mobilizare înspre atingerea propriilor obiective.
- Cum eliminam barierele emotionale si cum gestionam starile de anxietate in situatii dificile? *diagnostic prezumitv, astetptarea diagnosticului, urmarea tratamenului etc
Adaptarea psihologică în etapa screeningului prezumtiv și așteptarea tratamentului
Probabil că primul moment semnificativ și cu încărcătură emoțională este cel în care am conștientizat apariția unor simptome precum un nodul la un sân, o scurgere vaginală sau o simptomatologie ce ridică o suspiciune oncologică.
După acest moment urmează pregătirea pentru diverse investigații medicale. Multe dintre paciente descriu faptul că nu știu exact la ce să se aștepte și percep dificil accesul la informația corectă.
În timpul procedurilor de screening distresul și anxietatea sunt stările întâlnite cel mai frecvent.
Ce ne-ar ajuta din punct de vedere psihologic în această etapă?
Încercați să vă amintiți faptul că e normal într-o anumită măsură să fiți îngrijorată. Acesta nu este un moment plăcut sau dorit de cineva, dar ceea ce vă ajută cel mai mult în această perioadă este să nu lăsați îngrijorarea să se transforme în anxietate, frică foarte intensă sau distres semnificativ clinic (pe o scală de la 0 la 10 să simțiți că emoțiile sunt mai intense de 4).Puteți să vă notați sau să cunoașteți în detaliu toți pașii care sunt necesari pentru a fi parcurși în această perioadă. A aștepta rezultatele investigațiilor medicale reprezintă un alt moment semnificativ pentru fiecare persoană. Gestionarea incertitudinii în timp ce așteptăm aceste rezultate reprezintă o provocare din punct de vedere psihologic și putem simți că avem un control mai redus și nu avem cum influența ce se va întâmpla.
Aflarea diagnosticului
A afla un diagnostic oncologic poate șoca de cele mai multe ori. Putem simți că este momentul în care viața se schimbă irevocabil indiferent de tipul de cancer. Chiar și a le spune altora despre diagnostic poate însemna o provocare.
Dacă nu am stabilit legătura cu un psiho-oncolog până acum e un bun moment să luați această decizie. Acest lucru vă poate ajuta să vă descărcați emoțional, să discutați cu cineva (care nu judecă și e prezent acolo) despre ce simțiți și la ce vă gândiți în legătură cu aflarea diagnosticului. Atunci când vorbim despre ceea ce simțim ne putem gândurile în ordine și uneori putem ajunge la soluții diverse privind anumite probleme. Împreună cu psiho-oncologul puteți decide care sunt tehnicile care pot fi potrivite și utile pentru dumneavostră în această perioadă.
2. Încercați să vă gândiți dacă mai cunoașteți pe cineva cu același diagnostic sau unul similar și care a reușit să depășească toate etapele de tratament iar acum și-a reluat activitatea profesională. Care e mesajul pe care îl transmiteți persoanei pe care o cunoașteți?
3. Dacă la un moment dat simțiți că emoția vă copleșește și nu aveți cu cine discuta despre acest aspect ajută să vă adresați următoarele întrebări:
Cum ar putea altcineva să vadă situaţia?
Care ar mai putea fi beneficiul de a nu mă uita atât de negativ la această situaţie?
Tind să acord atenţie doar părţii «negre» /negative a situaţiei?
Gândesc în termeni de totul sau nimic?
Tind să supraestimez şansele unui dezastru?
Îmi asum faptul că, într-adevăr nu mai există nici un lucru pe care să îl pot face pentru a schimba situaţia?
Ce aş mai putea face pentru a-mi schimba situaţia?
4. M-am mai confruntat în trecut cu o problemă care să aibă consecințe serioase? Ce m-a ajutat să fac și să gândesc în acel moment? Ce din ce am decis să fac în acel moment pot face și astăzi?
A trece prin tratament cere un efort considerabil.
Fiecare tip de tratament are efecte secundare. Intervenția chirurgicală înseamnă pierdera unor organe ce se traduce de multe ori în rescrierea identității feminine. Postoperator putem simți durere, mobilitate limitată și fatigabilitate.
Chimioterapia este descrisă asemeni unui câmp de luptă. Tratamentul are de cele mai multe ori efecte secundar precum greață, vomă, fatigabilitate, neuropatie, schimbări cognitive și pierderea părului. Radiația pelvină poate cauza modificări intestinale, hematologice, fatigabilitate și iritații ale pielii. A face față tratamentelor și efectelor adverse reprezintă un aspect esențial în această perioadă.
“E ca și cum ai face tratament non stop…simți că pauza este aproape inexistentă…trăim multe urcușuri și coborâșuri….de foarte multe ori am simțit că atunci când ești în tratament aceasta înseamnă toată viața mea..” (Alina, 41 de ani, cancer de col uterin, stadiul IIIB).
În timpul tratamentelor majoritatea pacientelor nu simt că se pot ocupa de munca de zi cu zi. De foarte multe ori viața se transformă într-un patern ciclic de la a nu se simți bine la a-și recâștiga gradual capacitatea de funcționare și apoi a o lua de la început cu următorul tratament. Partenerii pacienților și copiii lor trebuie să își asume noi responsabilități ceea ce poate face ca multe activități profesionale să fie stopate pentru o anumită perioadă de timp.
În situațiile care sunt cel mai greu de gestionat avem nevoie de o echipă complete pentru a adresa fiecare nevoie/întrebare pe care o avem. Un simplu exercițiu de a reflecta la care sunt specialiștii pe care îi doriți aproape și ar putea fi de ajutor în situația tratamentului? Ce face pentru dumneavoastră ca o zi să fie mai bună? Ce ați sfătui o prietenă dragă dacă s-ar afla exact în aceeași situație.
Referințe
- Attila O. Anxiety, Coping, and Flow: Empirical studies in interactional perspective. Trefort; 2005.
- Oláh A, Nagy H, Tóth KG. Life expectancy and psychological immune competence in different cultures. Empirical Text and Culture Research. 2010;4:102-8.
- Kaur T, Som RR. The predictive role of resilience in psychological immunity: A theoretical review. Int. J. Curr. Res. Rev. 2020 Nov;12:139-43.
- Lyubomirsky S. The how of happiness: A scientific approach to getting the life you want. penguin; 2008.
- Neff K, Tirch D. Self-compassion and ACT. Mindfulness, acceptance, and positive psychology: The seven foundations of well-being. 2013:78-106.
- Wilson AC, Mackintosh K, Power K, Chan SW. Effectiveness of self-compassion related therapies: A systematic review and meta-analysis. Mindfulness. 2019 Jun 15;10:979-95.
- Foroughi AA, Khanjani S, Rafiee S, Taheri AA. Self-compassion: conceptualization, research, and interventions (Brief review). Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry. 2020 Jan 10;6(6):77-87.
- Seiler A, Jenewein J. Resilience in cancer patients. Frontiers in psychiatry. 2019 Apr 5;10:208.
- Manne S, Myers-Virtue S, Kashy D, Ozga M, Kissane D, Heckman C, Rubin SC, Rosenblum N. Resilience, positive coping, and quality of life among women newly diagnosed with gynecological cancers. Cancer nursing. 2015 Sep;38(5):375.
- Hulbert‐Williams NJ, Storey L, Wilson KG. Psychological interventions for patients with cancer: psychological flexibility and the potential utility of Acceptance and Commitment Therapy. European journal of cancer care. 2015 Jan;24(1):15-27.
- Adaptarea psihologică în timpul diagnosticului de cancer. Broșură Realizată cu sprijinul Cancer Research UK în colaborare cu The Royal Marsden NHS Foundation Trust Dr. Maggie Watson & Dr. Charlotte White, 2009, tradusă și adaptată în lb română de psih. Florina Pop
RO-NON-00921